Vařte s námi

Teplý salát z červené pšenice – 4 porcesalát z pšenice

 

SUROVINY

300g      pšenice červená

20g        olivový olej

100g      cibule

20g         česnek

2g           kmín

200g      paprika červená

50g         sušené meruňky

100g      pomeranč

                Sůl

                Pepř

30g         slunečnicová semínka

50g         cibulová nať

 

PŘÍPRAVA

 

Červenou pšenici uvařte dle základního receptu v poměru 1:2 (pšenice: voda) asi 60 – 70 minut doměkka. Předem si orestujte slunečnicová semínka na suché pánvi. Zpěňte cibuli nakrájenou na kolečka, dokud lehce nezhnědne. Přidejte vymačkaný česnek a kmín a míchejte cca 1 minutu. Potom přidejte červenou papriku a míchejte. Přidejte pomeranč, sůl a pepř dle chuti a následně vmíchejte uvařenou pšenici. Na závěr přidejte meruňky a přilijte cca 0,5 šálku vody a všechno poduste. Hotový pokrm servírujte teplý a posypaná zelenou cibulkou a slunečnicovými semínky.


Komínek z listového těsta, plněný vanilkovým krémem, zdobený čerstvou mátou — 4 porce

IMAG0279

Kuřecí prsíčka

  • Listové těsto        150g
  • Vanilkový puding     50g
  • Mléko                   250g
  • Cukr                       10g
  • Jahody                   20g
  • Máta                        2g (4 lístky)

Postup:

Pomocí formy z listového těsta vytvoříme menší rourky, které v troubě upečeme při teplotě 180°C po dobu 5-8 minut. Z mléka, pudinku a cukru vytvoříme řidčí krém ( stejný postup jako vaření pudinku), kterým vytvořené komínky naplníme na talíři. Necháme vychladnout a zdobíme kousky jahod a čerstvou mátou.


Paštika z kachních jater s mandlemiIMAG0271

Kuřecí prsíčka

  • Kachní játra                        300
  • Sádlo                                    250
  • Cibule                                  150
  • Vejce  2ks                             80
  • Nové koření                           3
  • sůl                                           6
  • pepř mletý                             3
  • Bobkový list                           1

Postup:

 

Kachní játra odblaníme, vložíme do vody a vaříme 15 minut, přidáme bobkový list a nové koření, nesolíme. Nakrájíme cibuli, na sádle osmažíme do zlatova společně s vejci. Do kůtru nebo mixéru vložíme játra, vejce s cibulkou, trošku vývaru z jater, sekané mandle osolíme, opepříme a rozmixujeme na hladkou hmotu, kterou plníme do formiček. Možno sádlo nahradit máslem. Podáváme s brusinkami a pečivem

 

Doporučený nápoj

Červená vína


Zeleninový salát s lososem 4-porcelososovy-salat

Suroviny

  • Losos                    300g
  • Paprika                 200g
  • Rajče                   100g
  • Rukola                     40g
  • Žampiony              100g
  • Olivový olej             50g
  • Sůl                           3g
  • Česnek                     6g

Postup:

Lososa nakrájíme na menší kostičky, osolíme a ogrilujeme na pánvi na části olivového oleje, přidáme na plátky nakrájené žampiony a necháme vychladnout.

Nakrájíme na menší kousky opláchnuté papriky, rajčata, přidáme rukolu, lososa a žampiony, promícháme, přidáme česnek a přelijeme zbylou dávkou olivového oleje. Vhodným doplňkem je celozrnné pečivo.

 Doporučený nápoj

Růžová a bílá vína


Asijské kuře – 4porceasie kuře

Suroviny

  • Kuřecí prsa                       400g
  • Solamyl                              40g
  • Sůl                                     10g
  • Kari                                     3g
  • Pomerančová šťáva            0,3 l
  • Citronóvá šťáva                   8g
  • Sojová omáčka                    30g
  • Česnek                                 10g
  • Zázvor                                  3g
  • Cukr                                    40g
  • Jarní cibulka                       50g

Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na kostky a obalíme v solamylu. Na pánvi, na oleji orestujeme do zlatova, při restování osolíme, přidáme kari koření a česnek. Přendáme do jiné pánve. Do výpeku vlijeme 2dcl vody, přidáme pomerančovou a citronovou šťávu, sojovou omáčku, zázvor (lze i sušený), cukr a necháme povařit cca 2 minuty. Mícháme. V případě nutnosti zahustíme trochou solamylu, rozmíchaného v malém množství studené vody. Přidáme zpátky maso, promícháme a podáváme posypané jarní cibulkou a jako přílohu podáváme rýži. Doporučený nápoj: Bílá vína


Kuřecí závitek plněný hráškem a mrkví – 4 porce

zavitek kure

Suroviny

  • Kuřecí prsa                       320
  • Hrášek mražený              100
  • Mrkev                               80
  • Sůl                                     10

  • Grilovací koření                8
  • Olej                                   40

Postup:   Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme po obou stranách. Naplníme hráškem a vařenou, na kousky nakrájenou mrkví. Vytvoříme závitky, které na povrchu okořeníme grilovacím kořením. Opečeme na pánvi ze všech stran a vložíme do rozpálené trouby na cca 5-8 minut. Podáváme s různě upravenými zeleninovými saláty nebo různě upravenými bramborami.   Doporučený nápoj Bílá vína


Pečený bůček plněný zelenou fazolkou a sušenými rajčaty

bucekSuroviny: 2 kg vepřového bůčku 300 g zelených fazolek 60 g sušených rajčat v oleji 2 – 3 stroužky česneku 1 větší cibule (cca 120 g) sůl pepř tymián rozmarýn kmín Postup: Fazolky omyjeme, odkrojíme konce. Některé druhy mají tuhá vlákna, ta stáhneme. Připravené fazolky nasypeme do vroucí vody. Povaříme přibližně 8 minut. Jakmile jsou fazolky měkké, ihned je děrovanou naběračkou přendáme do ledové vody. Zachovají si tím pěkně zelenou barvu. Po zcezení je rozmixujeme na kaši. Než se fazolky uvaří, utřeme stroužky česneku a rajčata nakrájíme na malé kousky. Společně s pepřem, tymiánem a rozmarýnem vmícháme k rozmixovaným fazolkám. Pokud máme bylinky čerstvé, budou samozřejmě lepší volbou, podle potřeby osolíme. Bůček (může být s kostí i bez) opláchneme a osušíme. Ostrým nožem vytvoříme kapsu, kterou naplníme připravenou fazolkovou směsí. Pevně zavážeme provázkem a do masa vetřeme sůl. Rozpálíme na sucho pánev, bůček na ní ze všech stran krátce opečeme. Povrch masa se zatáhne a zpevní. Přendáme do pekáče, kůží dolů. Cibuli rozkrojíme na osminy, přidáme k bůčku. Posypeme kmínem. Nezakryté vložíme do trouby na 15 minut na 220°C,do pekáče nalijeme 250 – 300 mililitrů horké vody. Teplotu snížíme na 180 °C. Zakryjeme. Za hodinu, během které maso tak 2x polijeme výpekem, vyndáme z trouby. Bůček obrátíme kůží nahoru a opatrně nožem nařízneme kůži do mřížky. Vrátíme do trouby a ještě 20 minut pečeme zakryté. Dalších 15 -20 minut dopečeme bez zakrytí, nezapomeneme maso polévat výpekem. Před krájením necháme 10 minut odpočinout, šťáva pak nebude z masa vytékat. Podáváme s bramborovou kaší, bramborem, pečivem nebo zeleninou


Teplý salát z červené pšenice – 4 porce

salat z psenice

SUROVINY 300g    pšenice červená 20g        olivový olej 100g     cibule 20g    česnek 2g    kmín 200g    paprika červená 50g    sušené meruňky 100g    pomeranč Sůl Pepř 30g    slunečnicová semínka 50g    cibulová nať PŘÍPRAVA Červenou pšenici uvařte dle základního receptu v poměru 1:2 (pšenice: voda) asi 60 – 70 minut doměkka. Předem si orestujte slunečnicová semínka na suché pánvi. Zpěňte cibuli nakrájenou na kolečka, dokud lehce nezhnědne. Přidejte vymačkaný česnek a kmín a míchejte cca 1 minutu. Potom přidejte červenou papriku a míchejte. Přidejte pomeranč, sůl a pepř dle chuti a následně vmíchejte uvařenou pšenici. Na závěr přidejte meruňky a přilijte cca 0,5 šálku vody a všechno poduste. Hotový pokrm servírujte teplý a posypaná zelenou cibulkou a slunečnicovými semínky.


Jehněčí kýta na česneku a rozmarýnu – 4 porce

jehneci kyta

Suroviny: Jehněčí kýta      600 g česnek                   40 g rozmarýn            12 g pepř mletý            2 g sůl                        8 g olej                      40 ml

Postup: Česnek prolisujeme a přidáme sůl. Dobře promícháme. Jehněčí kýtu opláchneme a česnekovou pastu dobře vetřeme do masa. Smícháme rozmarýn s pepřem nahrubo rozdrceným a touto směsí posypeme maso ze všech stran. Maso vložíme do pekáče a trochu polijeme olejem. Maso necháme v lednici odležet 12 až 24 hodin. Pečeme při teplotě 200°C cca 2 hodiny. Podléváme vodou. Podáváme se špenátem, bramborovým knedlíkem nebo bramborami.


Candát na hříbkách – 4 porce

cand__t Suroviny:

800 g candáta 150 g másla 300 g čerstvých hříbků hladká mouka pepř rybí nebo hovězí vývar Postup: Osolené porce candáta obalíme v mouce a prudce opečeme na části másla. Plátky hříbků osolíme, opepříme a dusíme na másle do měkka. Na podušené houby dáme opečeného candáta a zbytek másla, mírně podlijeme vývarem a dusíme ještě asi 10 minut. Vhodnou přílohou jsou různě upravené brambory.


Závitek z lilku, plněný kozím sýrem – 4 osoby

kozalilek Suroviny • Lilek 2ks • česnek 10g • olivový olej 20g • kozí sýr měkký 150g • sušená rajčata 150g • čerstvá bazalka 20g • sůl 2g • pepř 1g

Postup: Lilky omyjeme a nakrájíme podélně na tenké plátky. Osolíme a necháme odležet. Znovu opláchneme a osušíme. Česnek orestujeme na olivovém oleji, smícháme s kozím sýrem, sušenými rajčaty a sekanou bazalkou. Směs rozdělíme na plátky lilku, zavineme a převážeme. Osolíme, opepříme a grilujeme cca3-5 minut. Hotové závitky dozdobíme lístkem bazalky a podáváme společně s čerstvým pečivem.