ŽÁCI ČAKOVICKÉ GASTRONOMICKÉ ŠKOLY ZÚROČILI SVOJI KVALITNÍ ODBORNOU PŘÍPRAVU NA 11. ROČNÍKU MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽE EUROPA 2015 V BRARTISLAVĚ

Ve dnech 19. 10. – 23. 10. 2015 proběhl na Střední odborné škole hotelových služeb a obchodu v Bratislavě již 11. ročník mezinárodní odborné gastronomické soutěže EUROPA 2015.

Letošního ročníku soutěže se zúčastnilo celkem 8 soutěžních týmů ze středních škol z Polska, Chorvatska, Maďarska, Česka a Slovenska. Žáci středních škol soutěžili v kategoriích kuchař, číšník, cukrář, barman a obchodník. Žáci z Čakovic bojovali v kategoriích kuchař, číšník a číšník – příprava slavnostní tabule pro 6 osob. Tomáš Frejka a Vojtěch Hlavatý za podpory žákyně Terezy Štauberové tvořili soutěžní kuchařský tým a jejich úkolem bylo v časovém limitu čtyři hodiny připravit slavnostní čtyřchodové menu v osmi porcích.

Naši žáci si pro porotu připravili:

předkrm:         Paštika z husích jater, brusinkovo –  pomerančová redukce, opečené bagetky

polévka:          Hovězí consomé se zeleninou a domácími flíčky

hlavní pokrm: Telecí kýta dušená na červeném víně, bramborové pyré s kaštany, zeleninová variace

dezert: Pralinkový knedlíček, omáčka z lesního ovoce, vanilková pěna

V silné mezinárodní konkurenci obsadila SOŠ a SOU, Praha – Čakovice krásné čtvrté místo. V kategorii číšník reprezentovaly čakovickou gastronomickou školu žákyně Nikola Taliánová a Anna Přecechtělová. Jejich pracovní souhra, vysoký odborný standard a profesionální vystupování jim přineslo celkově třetí místo. V kategorii číšník – příprava slavnostní tabule pro 6 osob připravily žákyně slavnostní tabuli s názvem „Alenka v říši divů“. Netradiční tematická tabule vyvolala velký zájem porotců, kteří jí udělili další bronzové ocenění pro náš soutěžní tým.

Závěrečný ceremoniál jednoznačně patřil soutěžnímu týmu z Chorvatska, který získal většinu zlatých pohárů, ale i tak se čakovická gastronomická škola výrazně zapsala do výsledkové listiny 11. ročníku mezinárodní soutěže EUROPA 2015 a učitelé odborného výcviku Marcela Volfíková a Václav Pergl, kteří soutěžící na soutěž připravovali, byli úspěchem svých týmů velmi potěšeni.