Úvod
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Praha – Čakovice (obor gastronomie), jejímž zřizovatelem je Hlavní město Praha, patří mezi přední gastronomicky zaměřené školy v Praze.
Vedle této profilace nabízí uchazečům také vzdělávání v unikátním oboru „Chovatel cizokrajných zvířat“, který je ojedinělý nejen v rámci České republiky, ale i celé Evropské unie.
Na rozdíl od jiných škol obdobného zaměření poskytuje naše škola žákům příjemné, téměř rodinné klima, které zároveň podporuje tvořivost a motivaci k učení. Žákům je poskytována individuální podpora nejen v rámci teoretické a praktické výuky, ale i při nadstavbových aktivitách, jako jsou soutěže, zahraniční stáže, exkurze či sportovní akce.
Pro žáky s vývojovými poruchami učení i pro mimořádně nadané žáky jsou připraveny speciální vzdělávací přístupy, které jim pomáhají maximálně rozvinout jejich potenciál.
SOŠ a SOU disponuje vlastní školní restaurací a kuchyní, kde se žáci oborů kuchař–číšník, gastronomie a práce ve stravování aktivně podílejí na přípravě pokrmů a obsluze hostů v rámci odborného výcviku. Ten dále probíhá na smluvních pracovištích, mezi něž patří přední pražské restaurace a hotely.
Žáci oboru chovatel cizokrajných zvířat absolvují odborný výcvik v Zoologické zahradě hl. m. Prahy.
Součástí aktivit školy jsou také cateringové služby a zajišťování slavnostních hostin při společenských událostech, které se konají ve školním salónku. Škola pravidelně organizuje odborné kurzy, např.:
-
barmanský kurz
-
kurz studené kuchyně
-
kurz vyřezávání zeleniny
-
baristický kurz
-
kurzy zaměřené na regionální kuchyně
Tyto kurzy vedou špičkoví odborníci z oblasti gastronomie.
Škola je členem Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Asociace hotelů a restaurací ČR.
Informace o povinném subjektu jsou zveřejněny v souladu s vyhláškou č. 442/2006 Sb.
Naši žáci se pravidelně účastní gastronomických soutěží včetně soutěží barmanských, kde získávají cenné zkušenosti a dovednosti z praxe – a často se umisťují na předních místech.
Škola dlouhodobě spolupracuje s Institutem vzdělávání a poradenství České zemědělské univerzity a slouží jako cvičná škola pro studenty ČZU.
SOŠ a SOU Čakovice je držitelem autorizace k provádění zkoušek pro získání profesních kvalifikací v oblasti gastronomie a hotelnictví.
Konkrétně se jedná o tyto kvalifikace:
-
příprava teplých pokrmů
-
příprava pokrmů studené kuchyně
-
příprava minutek
-
složitá obsluha hostů
Zkoušky umožňují uchazečům formálně doložit své odborné dovednosti a získat uznávaný certifikát, který uplatní na trhu práce.